Sci-fi on tätä nykyä muutakin kuin nörttien harrastus. Kärjistys on kieltämättä kulminoitunut, mutta ennen kuin liittovaltion agentit Fox Mulder ja Dana Scully nostivat tiede- ja avaruusteemat valtavirtaan 1990-luvulla Salaiset kansiot -sarjan myötä, oli science fiction vain hyvin kapean katsojasekvenssin suosiossa.

Nykyään asiat ovat kuitenkin toisin. Salaisten kansioiden lisäksi sarjat ja elokuvat, kuten Star Wars, Star Trek ja Battlestar Galactica, ovat jo osa populaarikulttuuria eikä genreä leimaa enää samanlaiset stigmat kuin vielä 20 vuotta takaperin. Myös pelibisneksessä avaruusaiheisia pelejä tehdään yhä isommalla budjetilla ja tieteispelien fanien onneksi on syntynyt myös useita alakategorioita eikä kaikki avaruuteen sijoittuvat pelit ole enää pelkästään monimutkaisia ja vaikeaselkoisia strategiapelejä – vaikka ei niissäkään mitään vikaa ole!

Piskuinen venäläinen pelistudio SoftWarWare lähti haastamaan tieteispelien genressä isompia alan yhtiöitä toden teolla vuoden 2016 Polaris Sector -pelillään, joka oli alun perin Galaxia: Remember Tomorrow. Slitherinen julkaisu on saatavilla ainoastaan PC-alustalle. Keskiluokan hintalapullaan, joka pyörii noin 35 euron kieppeillä, se on kerännyt jo kiitettävän laajan pelaajakunnan ja hyviä arvosteluja noin puolentoista vuoden olemassaolonsa aikana.

Perustietoja pelistä

Polaris Sector on niin sanottu neljän X:n strategiapeli. Termin taustalla olevat sanat eXplore, eXpand, eXploit and eXterminate voidaan kääntää vapaasti suomeksi muotoon ”tutki, laajenna, hyödynnä ja tuhoa”. Tämän julkaisun perimmäisenä ideana on siis tutkia valtavan laajaa pelialuetta ja sodankäynnin sekä diplomatian keinoilla valloittaa hiljalleen koko galaksi omaan hallintaansa. Apunaan pelaajalla on kohtuullisen hyvin toimiva tekoäly, joka tulee tarpeeseen viimeistään siinä vaiheessa, kun hänen omistamansa useat kymmenet planeetat tarvitsevat samanaikaisesti mikromanagerointia esimerkiksi ruoantuotannon saralla.

Kuten käytännössä kaikissa, etenkin avaruuteen pohjautuvissa strategiapeleissä, myös Polaris Sectorissa pelaaja saa valita haluamansa rodun, jolla pelaa. Jokaisella yksilöllä on omat erikoisominaisuutensa, vahvuutensa ja heikkoutensa, minkä takia taitavat strategiapelien pelaajat osaavatkin hyödyntää eri rotujen ominaisuuksia omaan pelityylinsä tueksi.

Tässä pelissä rotuja on yhteensä kymmenen: Magellanit, Gavakenit, Loganit, Drillit, Erianit, Sharatarit, Urganit, Vagalarit, ensimmäisen DLC:n mukanaan tuomat Lumenit sekä tietysti ihmiset. Erilaisia alustyyppejä on 15 ja eri tieteen aloja kymmenittäin. Tieteitä tutkimalla pelaajan on mahdollista kehittää eri osa-alueita omassa imperiumissaan, esimerkiksi biologian opit auttavat maataloustuotannossa.

Pelikokemus

Pelin perusnäkymässä kuvataan tähtisysteemiä lintuperspektiivistä ja pelaajan hallinnoima alue on merkitty sinisellä rajalla karttaan. Polaris Sector on reaaliaikainen strategiapeli, mutta pelitapahtumat voi myös pysäyttää merkittävien tapahtumien alkaessa, esimerkiksi uutta planeettaa valloittaessa. Vaikka pelialue on todella laaja, tähtisysteemissä on helppo navigoida ja alueiden hallintaa helpottaa huomattavasti se, että valloittamansa planeetat voi pelaaja nimetä uudelleen. Tällöin kokonaisuuksia on helpompi hahmottaa, kun samankaltaisesti nimeämällä voi esimerkiksi jaotella ruoantuotannon kannalta tärkeät planeetat tai puhtaasti sotilastukikohtina toimivat taivaankappaleet.

Pelaajan maineeseen muiden ryhmittymien ja rotujen silmissä vaikuttaa hyvin pitkälti se, millä tavalla hän imperiumiaan laajentaa. Suuren luokan hävittäjäalusten käyttäminen uudelle planeetalle ei paitsi tuhoa käytännössä koko planeetan asuinkantaa, se myös tuottaa vihamielisyyttä muissa roduissa. Tilanteesta riippuen pelaajan onkin syytä miettiä taktiikkansa tarkkaan ja punnita, milloin miestappioihin on syytä varautua hyökkäystaisteluissa ja milloin totaalinen hävitys on paikallaan, esimerkiksi erittäin rikkaan uraaniesiintymän vuoksi. Planeettojen asukkaat ovat kuitenkin resursseja siinä, missä laivueet ja luonnonvaratkin.

Uusien planeettojen valloittaminen isossa tähtikartastossa on kiehtovaa puuhaa, sillä aluehallinta on merkittävä osa sotilaallista puolustusta. Polaris Sectorissa hienoa onkin, että se ei ole lainkaan niin sotimispainotteinen avaruusstrategiapeli kuin monet kilpailijansa. Alueiden tutkiminen ja hallinta sekä diplomaattiset elementit ovat vähintäänkin yhtä kiehtovia, ellei peräti kiehtovampaa kuin väkivallalla uhittelu.

Yksi merkittävä ero Polaris Sectorin ja kilpailevien pelien välillä on myös se, että SoftWarWaren tuotos ei sisällä lainkaan moninpelitiloja. Tämä tuskin haittaa strategiapelipuristeja, sillä perinteisissä 4X-konseptin peleissä multiplayer-ominaisuudet eivät tuo mitään lisäarvoa siihen, ainoastaan kilpailuelementtiä verkkopelaamisesta pitäville. Mutta koska Polaris Sectorin pääpaino on strategisessa johtamisessa sodankäynnin sijaan, verkkopelaaminen voisi käydä nopeasti aika pitkästyttäväksi.

Pelin vastaanotto ja kritiikki

Koska kyseessä ei ole mikään ison rahan feature-peli, monet pelialan suurimmat julkaisut eivät ole ottaneet Polaris Sectoria lainkaan käsittelyynsä. Pelaajilta se on taas saanut pääasiassa kiitosta hyvin toteutettujen tutkimismahdollisuuksien ja rotujen välisten neuvottelujen ansiosta. Kyseinen julkaisu on taas saanut negatiivista arvostelua etenkin hämmentäväksi koetun alusten suunnittelutilan takia.

Polaris Sector on hintaansa nähden erinomainen strategiapeli sanan varsinaisessa merkityksessä. Toiminnallisuuttakin löytyy, mutta lähinnä mausteeksi muuten toimivan pelikokemuksen päälle. Mikromanagerointia on paljon ja se jakaakin ehkä eniten mielipiteitä pelaajissa. Kokonaisvaltaista kärsivällisyyttä peli kuitenkin ennen kaikkea vaatii, kaipasi siihen sitten enemmän sotimista tai ei.

Minimilaitteistovaatimukset

Käyttöjärjestelmä: Windows XP (suositus: Windows 7 tai uudempi)
Prosessori: Dual Core 2GHz (Quad Core 3 GHZ)
RAM: 2GB (4GB)
DirectX: 9.0c (11 tai uudempi)
Vapaa levytila: 4GB