Kännykällä pelien pelaamisen tarkoituksena monelle on yksinkertaisesti ajan tappaminen. Olitpa bussissa työmatkalla, lentokentällä odottamassa konetta tai vaikkapa odottamassa kokousseurasi saapumista, on älypuhelimella hetken pelaaminen kovin houkutteleva vaihtoehto hetken rentoutumiseen.

Jättimenestyksestä nauttivia pelejä, kuten Angry Birdsia, tarkastellessa voidaankin todeta, että todella monet mobiilille tehdyt pelit koostuvat lyhyistä tehtävistä tai sessioista, jotka ovat omiaan täyttämään minuutin tai parin aikaikkunan nykyihmisen jo valmiiksi kiireisessä elämässä. Mikäli toisaalta asetut aloillesi ja keskityt pelaamiseen, on pelikokemus yleensä kuitenkin sujuva ja viihdettä riittää pitkiksikin ajoiksi.

Puzzlepelit

Suosituimpia genrejä mobiilipelaajien keskuudessa ovat ehdottomasti niin kutsutut puzzle- eli pulmapelit. Pulma- eli älypelit ovat usein periaatteeltaan yksinkertaisia pelejä, joissa pelaajan tehtävänä on ratkaista sarja loogisia ongelmia. Suosiota selittänee osaltaan niiden vaatima vähäinen paneutuminen, mutta toisaalta hieman ajatustyötä kysyvä pelityyli.

Yksi ehdottomista pulmapelien koukuttavuutta lisäävistä tekijöistä on niiden nopea palkitsemistyyli. Ongelmat, joita peleissä kohtaat, ovat yleensä yksittäisiä palasia osana suurempaa kokonaisuutta tai sarja samantyylisiä ongelmia, joita ratkomalla pääset etenemään pelissä uusille tasoille. Koska ongelmanratkonta on yksi ihmisen luontaisista mieltymyksistä, on genre myös erittäin pidetty.

Puzzle-pelien suosiota pelinkehittäjien keskuudessa lisää niiden vähäinen vaatimus kehitystyössä. Ongelmanratkontaan keskittyvät julkaisut ovat usein hieman visuaalisesti vaatimattomampia eikä peleissä välttämättä ole ääniä lainkaan. Ulkonäön sijaan useat puzzlepelien tekijät ovat päättäneet keskittyä varsinaisten ongelmien luontiin ja parhaaseen mahdolliseen pelattavuuteen.

Tasohyppelypelit

Tasohyppelypelit ovat olleet pelaajien suosiossa tietokonepelien alkuajoilta saakka eikä ihme – ovathan ne viihdyttäviä kokonaisuuksia, joiden läpäiseminen yleensä vaatii hieman taitoa, muttei kuitenkaan yliampuvaa määrää strategioiden opiskelua. Näissä julkaisuissa ohjaat hahmoa yleensä kaksiulotteisessa maailmassa, jota on kuvattu sivulta päin. Pelaajan päätehtävä tasohyppelyissä keskittyy hahmon saattamiseen vaihtelevien kenttien läpi monesti samalla keräillen pelissä esiintyviä esineitä.

Tasohyppelyt eivät vaadi kovin monimutkaisia ohjaintoimintoja pelaamiseen ja ovat siten oiva genre myös mobiilialustalle pelattavaksi. Yksinkertaisimmillaan niiden ohjaamiseen tarvitaan ristikko, jolla liikutaan vasemmalle, oikealle, ylös ja alas. Lisäksi on nappi, jolla hahmo hyppää. Mobiilipeleissä on yleisesti otettu huomioon käyttömukavuus ja on myös hieman kopioitu tutuista pelikonsoleiden ohjaimista idea, jossa vasemmalla peukalolla hallitaan hahmon liikkeitä ristikon avulla ja oikealla peukalolla mahdollisia lisätoimintonappeja.

Nykyään tasohyppelyissäkin on otettu käyttöön mobiililaitteiden uusia ominaisuuksia, kuten kiihtyvyysantureita. Joissakin uusissa peleissä voit siis ohjata peliä myös laitetta oikealla tavalla kallistamalla.

Simulaatiopelit mobiilissa

Jo vuosikymmenten ajan esimerkiksi lentäjien koulutuksessa osana koulutuskokonaisuutta on käytetty simulaattoreita, jotka mahdollistavat todellisten tilanteiden kokemisen ilman mahdollisuutta joutua todelliseen vaaratilanteeseen. Laitteiden suosio ja niiden mahdollistama todellisten tilanteiden kokeminen on johtanut simulaatioiden kehittämiseen myös muita kuin lentokoneiden ohjaamoita varten.

Nykyajan mobiilipelaajaa hemmotellaan erilaisilla simulaattorilla, mutta halutessasi pääset tietenkin kokeilemaan myös lentokoneen ohjaamon elämää suoraan kännykän ruutusi välityksellä. Genrenä simulaattorit eivät rajoita pelinkehittäjiä varsinaisesti lainkaan, sillä alalla on kehitetty lento-, ajo- ja jopa susisimulaattoreita. Yksi simulaattoripelien tunnetuimmista esimerkeistä lienee elämän simulaattoriksikin kutsuttu Sims-pelisarja.

Strategiapelit

Mitäpä olisi pelaaminen muita vastaan ilman suunnitelmallisuutta ja vastustajien päihittämiseen kehitettyjä strategioita? Strategiapelit mobiililla ovat usein vuoropohjaisia, jopa shakkiin verrattavissa olevia pelejä, joiden tiimellyksessä parhaimman strategian kehitellyt – tai omansa parhaiten toteuttava – pelaaja pääsee nauttimaan pelin lopuksi voiton hedelmistä.

Usein strategiapelien teemana on jonkinlainen sota, jonka jotakin osapuolta pelaaja pääsee pelaamaan ja toteuttamaan parhaaksi näkemäänsä strategiaa. Pelien pohjaksi on maailmassa ollut tarpeeksi sotia ja osa peleistä sijoittuu jopa kuviteltuihin taisteluihin tai parhaimmillaan jopa avaruudessa käytäviin tulevaisuuden mittelöihin.

Lisätyn todellisuuden mobiilipelit

Mobiililaitteiden sekä verkkojen teknologian kehittyessä pyrkivät pelinkehittäjät olemaan aina kärkikastissa mukana kehittämässä uusia ominaisuuksia yhä upeampien pelien luomiseksi. Yksi upea esimerkki uuden tekniikan käyttämisestä on Niantic Labsin kehittämä Pokémon Go, jossa erillisen pelimaailman sijaan pelaaja liikkuu ulkona oikeassa elämässä peliä pelaten.

Pokémon Go hyödyntää kännykän sijaintitietoja ja kameraa pelimaailman perusteiden luomiseen. Lisätyn todellisuuden pelien perimmäisenä ideana on, että näytöllä näytetään kameralla otettua reaaliaikaista kuvaa, johon peli lisää omia elementtejään. Koska lisätyn todellisuuden peleissä pelimaailmana toimii todellisuus, on niiden suosio varmasti tulevaisuudessa lisääntymässä entisestään. Kukaties näemme lähitulevaisuudessa myös lisätyn todellisuuden simulaattoreita.

Tulevaisuuden peligenret

Tulevaisuuden ennustaminen on aina haastavaa tai jopa mahdotonta, kun puhutaan teknologiasta. On kuitenkin varmaa, että tulemme näkemään entistä ainutlaatuisempia pelejä, jotka hyödyntävät mobiililaitteiden alati kehittyviä teknisiä ominaisuuksia ja tietoverkkojen paranemista.

Mobiilipelien kehittymistä edistävät myös niiden tekemiseen vaadittavien työkalujen kehittyminen ja etenkin helppokäyttöisyys. Aloittelevat pelinkehittäjät pääsevät jo nyt hyvin mukaan katsomalla muutaman YouTube-videon ja yksinkertaisesti aloittamalla.

Ehkä seuraava jättimenestys mobiilipelien saralla onkin lisättyä todellisuutta hyödyntävä, mobiilipelien tekemiseen keskittyvä mobiilipelin kehittämissimulaattori. Varmaa kuitenkin on, että mobiilipelaaminen on tullut keskuuteemme jäädäkseen ja että pelejä kehitetään eteenpäin niin kauan kuin pelaajia ja markkinoita löytyy. Tuotekehitystä vauhdittavat tietysti myös miljardit eurot, jotka pyörivät mobiilipelien myynneissä.